Bryanston Boat House

Project Description

Bryanston Boat House

Dorset
2011–2012
Client: Bryanston School
Value: £0.5m

The brief was to house the boats and canoes of the school rowing and canoe clubs while creating a building that blended in with the landscape and reflected the scale of the river.  In addition the school wanted a first floor viewing platform, clubroom and land training space. The site is regularly flooded and the building is designed on “Staddle Stools” so as not to impede the flood waters.  The design uses the large areas of roof as geometric planes carefully composed into a sculptural form that draws the eye up from the open landscape to the first floor club room and training room which is at the buildings highest point. From the river the balcony dominates the view and is turned from the ground floor boat store grid to align with the river. The whole composition complimenting the idyllic setting. This building is an elegant and inspiring solution to a difficult brief.

Nominated for an RIBA Award 2013